Weersvooruitzichten Montfort

het weer
Overzicht september 2018, jaar 2017, sp-diagram Montfort, Meteogram Montfort

DWD grondkaart met fronten

Nederland zal zich de zomer en nazomer van 2018 tot in mensenheugenis herinneren. Wat een prachtig weer hebben we gehad de afgelopen dagen, met op zaterdag een dikke 28+ op de thermometer in Montfort. Uniek voor midden oktober en een nieuw dagrecord voor de Bilt met 26,3°C (was 25,8°C. in 1921). De 55ste zomerse dag dit jaar. Ook al een record sinds 1706. Het all-time-oktoberrecord blijft staan op 10 oktober 1921 met 28,7°C. in Maastricht. Ell kwam vandaag 'slechts' tot 28,1°C.

De nazomer, Oudewijvenzomer of Sint-Michielszomer (soms ook wel als Été Indien of Indian Summer aangeduid) is de periode van eind september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. In deze tijd van het jaar daalt de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden. Er zijn ook regelmatig periodes die ons volledig in de zomer wanen, zoals dit jaar.

De herfstvakantie verloopt de komende dagen warm onder invloed van hoge druk op het vaste land en depressieactiviteit op de oceaan. Tussen beide systemen staat een zuidelijke stroming, terwijl het hogedrukgebied storingen blokkeert. Vanaf woensdag minder warm, maar het blijft droog. Alleen de maandag kan er wat regen vallen.

Weerfoto van vandaag

Data sinds gisternacht Weerstation Montfort